BEETLEHEM JA NASARET

Raamatun Jeesuksen syntymän yhteydessä puhuttu Daavidin kaupunki ei ole Juudean Beetlehem, vaan Galilean Beetlehem. Juudean Beetlehem sijaitsi Juudean kuningaskunnassa, jota hallitsi Herodesten suku usean vuosikymmenen ajan. Viimeisillään raskaana ollut Maria ja kihlattu Joosef lähtivät verollepantaviksi ylös Juudeaan Daavidin kaupunkiin. Daavidin kaupunki on toiselta nimeltään Galilean Beetlehem, jonne Joosef ja Maria menivät. Galilean Beetlehem sijaitsi tuolloin Syyrian puolella ja siksi Raamatun jouluevankeliumissa on mainittu Syyrian maaherra Kyrenius (Quirinius). Juudean Beetlehem ei ollut vielä virallisesti Rooman valtakunnan provinssi, eikä siellä ollut myöskään siksi järjestetty virallista väestönlaskua tai verotusta.

NASARETIN KAUPUNGIN SYNTY

Ylipappi Mattatias pakeni Jerusalemista levottomuuksia 5 poikansa kanssa vuoristoon. Mattatias kuoli ja yksi hänen pojistaan Juudas Makkabealainen valtasi Jerusalemin v. 166 eaa. Ylipappi/kuvernööriksi tuli Yohannan = JOHANNAN v. 159-153 eaa. Jonathan Makkabealainen oli viimeinen seleukidi-kuvernööri/ylipappi v. 153-143 eaa. Johannan oli naimisissa Miriamin kanssa, jonka hylkäsi. Miriamin synnyttämää lasta (s. v. 159 eaa.) kutsuttiin äpäräksi ja huoran lapseksi = Jeesus ha-notsriy = Ha-Notzri. Jeesus oli älykäs opiskellen lyhyessä ajassa rabbiksi isänsä tuella. Ptolemaios tapatutti vävynsä Hyrkanoksen avulla Johannanin v. 134 eaa. Hänen poikansa Jeesus nousi ylipapiksi, mutta hänet syrjäytettiin saman tien ylipappeudesta ja hän pakeni Qumraniin perustaen Ha-Notzri- eli Nasaret-haaran. Samaa ryhmittymää kutsutaan myös essealaisiksi Jeesuksen etunimen mukaan; Jeesus = Iesous = essealaiset.

Luuk. Kuningas eli jumala Abba lähetti viestinviejänsä Gabrielin Juudean Beetlehemiin ei Nasaretiin. Nasaret sanaa ei ole alkuperäistekstissä, vaan se on lisätty myöhemmin vuoden 50 jälkeen, jolloin vasta Nasaret perustettiin.

Nasaret sijaitsee 30 km Genesaretinjärveltä, 9 km Taaborin vuorelta ja 6 km Sepforiksesta. Nasaret nimistä kaupunkia ei ole vanhoissa kaupunkiluetteloissa. Nasaret nimi tuli Jeesukselta, jota kutsuttiin äpäräksi ja huoran lapseksi; ha-notsriy = Ha-Notzri. Siitä muodostui Nazarite ja Nasaret. Joosef nasaretilainen tai uudistusmielinen Joosef rakentamistyylinsä mukaan. Joosef ja Maria eivät asuneet Kishoninpuron etelä- vaan pohjoispuolella Syyrian provinssissa Beetlehemissä. Nasaretia ei ole ollut Jeshuan aikaan, eikä moneen vuoteen syntymän jälkeen. Nasaret ei voinut olla neitsyt Marian ja Joosefin kotikaupunki, vaan se oli Sepforiksesta länsi-lounaaseen sijainnut Beetlehem. Neitsyt Marian vanhempien Joiakimin ja Annan koti sijaitsi Sepforiksen laidalla ja Marian isä kävi uhraamassa Sepforiksen temppelissä uhrejaan.

Jeshua perusti nasaretilaisten = uudistusmielisten salaisen paikan synnyinkaupunkiinsa Galilean Beetlehemiin. Nasaretilaiset rukoilivat ahkeraan vuorella, josta puhutaan usein Raamatussa. Paikkaa ei hevillä löytänyt. Galilean Beetlehemin tätä osaa sanottiin Daavidin kaupungiksi. Se on nykyisin raunioina. 1.Sam. 24:22 Henki eli pappi kehotti Jeshuaa menemään ylös vuoristoon rukoilemaan. Nasaretilaiset sanoivat menevänsä paastoamaan hämäten vastustajiaan kokoontuakseen salaa suunnittelemaan toimia papistoa ja miehittäjiä vastaan. Jeshua meni nasaretilaisten piilopaikkaan Beetlehemin temppeliin. Nasaretilaiset toivat sinne ruokaa ja viiniä, joten oli kiva mietiskellä ja paastota neuvoa-antavan voimalla. Jeshuakin keskusteli iltamyöhään Nasaret-liikkeen perustajan Johannan Makkabealaisen pojan Jeesus Ha-Notzrin oppien mukaan.

Matt., Mark., Luuk.; Kristus ja Jeesus ovat Daavid-kuninkaan poikia Galilean Beetlehemistä. Jeesus Bar Abbas Juudean Beetlehemistä. Joh. 1:45 Jeesus Joosefin poika Nasaretista on eri Jeesus kuin edelliset, koska Nasaret perustettiin v. 50.

Markionin latinan kielisten tekstien mukaan Jesus Chrestus eli Jeesus Kristus ei tullut maailmaan (= Rooman kaupunkivaltioon) syntymän kautta, vaan ilmestyi aikuisena ollen aavemainen henkiolento. = Jeesus tuli Roomaan aikuisena Qumranista ryhtyen juutalaisten kuninkaaksi. Jeesus pukeutui vaaleaan kaapuun merkkinä kuninkuudesta ja nasaretilaisuudesta, jonka takia häntä sanottiin Jeesus Nasaretilaiseksi. Raamatussa oleva Jeesus Nasaretilaisen ristiinnaulitseminen tapahtui Roomassa, jossa haudasta kadonnut Jeesuksen ruumis aiheutti mellakoita. Claudiuksen ajan säädöksissä on tietoa tapahtumista, joissa kerrotaan, että Jeesus Nasaretilainen tuomittiin ristiinnaulittavaksi ihmislihan syömisestä ja uhrirituaaleistaan. Hänet ristiinnaulittiin v. 49 yhdelle Rooman seitsemästä kukkulasta.

Jeesus Ha-Notzrin perustaman Nasaret-haaran jäsenet eivät syöneet ihmisiä ja kasvinsyönti oli yleistä. Jesus Chrestuksen johtaman kulttiuskonnon kristittyjen vainot olivat mielipuolisia, jolloin he piiloutuivat katakombeihin harrastamaan rituaalejaan ja kulttiuskontoaan syömällä ruumiita. Kapinoiden aiheuttajina olivat 2 juutalaisryhmittymää. He kiistelivät Jeesuksen haudan tyhjyydestä. Jesus Chrestuksen ryhmittymä väitti Jeesuksen heränneen henkiin ja kävelleen pois haudasta ja toisen mukaan ruumiis oli ryöstetty ja lahkon jäsenet syöneet hänet. Claudius karkotti molemmat ryhmät. Nasaretilaisuutta edustanut kasvissyöjäyhteisö pakeni vainoja pieneen Galilean kylään, jolle antoi Nasaret nimen uskonryhmänsä mukaan v. 50. Nasaretista on löydetty 61 cm korkea kivilaatta v. 50. Se on kreikaksi kirjoitettu Claudiuksen määräys. Galilean alueen hallinnollinen pääkieli oli kreikka.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen