RIKAS KUIN KROISOS

Kristinuskon krusifiksi tuo mieleen kuoleman ja kärsimyksen, eikä uutta elämää. Symboli on peräisin epäjumalia palvovista maista. Ristiinnaulitseminen oli vanha yleinen teloitustapa Persiassa, Karthagossa, Egyptissä ja Roomassa. Aleksanteri Suuri levitti tavan sotien yhteydessä. Teloituspuuna oli ensin X:n ja sittemmin T:n muotoinen puu sekä pystypuu, jossa poikkipuu oli vähän alempana yläreunaa. Tuomittu ripustettiin koukulla paaluun ja saatettiin myös sen jälkeen polttaa.

Kuuluisin ristiinnaulitseminen oli v. 73-71 eKr. Spartacus johti kapinaa Etelä-Italiasta Roomaa vastaan. Rooman valtakunnan hallitsijat pyysivät apuun Marcus Crassuksen, joka voitti traakialaisen Spartacuksen. Hänet oli lähetetty Capuan gladiaattorikouluun vankilasta, jotta hän pääsi taistelemaan vapaudestaan. Marcus Licinius Crassus Dives (s. v. 115 eaa.-k. v. 53 eaa.) oli äveriäs. Hänen sotilaansa ristiinnaulitsivat 6 000 orjaa Rooman ja Capuan välisen n. 200 km pitkän Via Appia tien varteen. Via Appiaa sanottiin myös Via Dolorosaksi eli Kärsimysten tieksi.

Crassus oli rikas mies ja toinen ehkä yhtä kuuluisa rikkauksistaan Cressus. Hänet tunnetaan paremmin sanonnasta rikas kuin Kroisos. Hän oli Lyydian kuningas v. 560-547 eaa. Kroisoksen aikaan tulivat ensimmäiset kolikot käyttöön.

ORJANTAPPURAKRUUNU

Italiassa ristiinnaulituilla oli orjantappurakruunuja. Ne punottiin myrkyllisestä varreltaan ja lehdiltään lyhytpiikkisestä metrin pituiseksi kasvavasta belladonnasta. Kellomaiset kukat ovat alhaalta kellertävät ja muualta sinertävän ruskeat. Kirsikkamaiset marjat ovat sinertäviä kuten mehukin. Piikkien myrkky aiheutti hallusinaatioita vähentäen kipua. Ziziphus spinachristi puu kasvaa Israelissa, josta sanotaan myös tehdyn Jeesuksen orjantappurakruunun. Puu on okainen. Sen pieniä omenamaisia hedelmiä kutsutaan domeiksi. Jeesuksen aikaan niitä myytiin toreilla tai syötiin puista. Orjantappurakruunu kuului saddukeusten rankaisukeinoihin. Siinä käytettiin hulluruohon piikkistä pahanhajuista myrkyllistä hedelmää. Päänahan kautta imeytynyt myrkky aiheutti harhoja. Miehet tekivät tahallaan rikoksia, joiden rankaisuna oli orjantappurakruunu ollakseen pöllyssä.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen