METUSALEM

Mooseksen kirjojen alussa puhutaan vanhasta Metusalemista. Hänen sukunsa oli suuri. Hänelle syntyi useita poikia. On arveltu, että Metusalem perheineen olisi ollut kotoisin Ararat vuoren tuntumasta. Samoille seuduille sijoitetaan myös tarinat Gilgameshista. Vanhoissa kivitauluissa kerrotaan Gilgameshin olleen hulivili ja naistennaurattaja. Nimi merkitsee suomeksi puunhakkaajaa. Metusalem poikineen oli taitavia puulaivojen rakentajia. Puut laivoihin haettiin seetripuumetsistä Libanonin vuoren rinteiltä. Näiden puunhakkaajien ja rakentajien kielellä puu-sana merkitsee suomeksi sauvaa. Niistä rakennettiin lauttoja ja niiden työntösauvoja. Raamatun iäkkäämmästä miehestä on kerrottu paljon tarinoita. Yksi vanha hauska tarina kertoo Metusalemista hänen ollessaan jo 969 vuotias. Hän totesi kerran, että vaimo pian petiin, että nyt se jöpöttää! Vaimo riensi heti Metusalemin viereen. Kohta kuului: "...näin ihanalta ei ole tuntunut ikinä ennen!" Vanha Metusalem tokaisi siihen: "...ei se ikinä ennen ole kaksinkerroin ollutkaan!"

Puita vietiin laivoilla nykyisen Libanonin rannikolla sijaitsevasta luonnon muovaamasta Bybloksen satamasta Egyptiin, jossa seetriä käytettiin pyramideihin ja sarkofageihin. Alueesta tuli myöhemmin foinikialaisten provinssi. Metusalemin pojan Lemekin poika Asrak seilasi Bybloksen satamasta puineen Niilille, jonka suistosta Asrakin esimies Skariok lunasti maatilan ja he jäivät sinne asumaan runsaiden viljavien maiden takia, kunnes levottomuudet alkoivat Egyptissä. Thutmosis II:n rakennutti laivaveistämön v. 1 490 eaa. Byblokseen. Satamaan liittyy myös tarina Osiriksesta. Muinaisen Egyptin Kuolleiden valtakunnan hallitsija Osiris oli parrakas mies. Hän kantoi päässään Ylä-Egyptin valtiaan merkkinä turbaania. Yksi hänen arvomerkeistään oli päällekkäin asetetut viljalyhteet merkkinä katakombeihin varastoitujen viljojen vartijana. Osiriksesta tuli faarao Gepi-isän luopuessa vallasta. Puolisoksi tuli sisar Isis, joka toimi sijaishallitsijana Osiriksen sotaretkien ja matkojen aikana. Kerran Osiris lähti vaaralliselle matkalle. Veli Seth oli varma, ettei faarao Osiris palaisi sotaretkeltä. Seth oli pettynyt veljensä paluusta ja alkoi suunnitella Osiriksen murhaa päästäkseen itse faaraoksi. Seth pyysi veljen juhliinsa ja katsomaan kaunista arkkua, jonka saisi se, joka mahtuisi arkun sisään. Osiris sai ensimmäisenä ahtautua arkkuun. Kansi suljettiin ja arkku heitettiin veteen. Se ajelehti Byblokseen tamariskipuun juurelle. Kuningas Malcandre tarvitsi puuta kattopylvääseen ja työläiset kaatoivat puun, jonka juurella oli arkku. Isis tuli hakemaan Osiriksen Bybloksesta ja he palasivat Egyptiin. Seth kaappasi vallan ja Osiris palasi viljavarastojen hoitajaksi.

Faaraon vaihtuessa v. 1 550 eaa. Egypti muuttui levottomaksi. Nälänhätä aiheutti "pahuuden yltymisen maan päällä". Kamose halusi ajaa hyksot eli aasialaiset paimentolaisheimot Egyptistä. Kamosen tukiasema oli Babylonin tulli- ja rajakaupunki Ala- ja Ylä-Egyptin välillä. Amenemhet III (v. 1 855-1 808 eaa.) oli rakennuttanut luonnon muovaaman kanavan ja Niilin sivujoen haaraan siipirattaat. Patosulkujen ollessa kiinni kanavassa pystyi liikkumaan sekä poistamaan kanavaan valuneen hiekan. Vedenpaisumuksen aikaan "Noak" sukulaisineen oli Niilillä pakkotyössä. He halusivat paeta nälänhätää ja taisteluja, joten väki rakensi salaa pakolaivoja kanavassa patosulkujen ollessa suljettuna. Laivat nousivat kanavan pohjalta ylös veden mukana, kun sulut avattiin. Padon tukipuut hakattiin melkein poikki ja vesi katkoi loput. Hyksot hukkuivat hevosvaunuineen. Laivojen lähdettyä liikkeelle runsaat talvisateet alkoivat. Sateet kestivät 40 päivää ja 40 yötä. Laivojen irrottua kanavan pohjasta, kaikki olennot hävisivät horisontista. Osa oli ensimmäistä kertaa laivassa ja se oli heistä perin outoa. Veden runsautta ihmeteltiin laivan ympärillä sanoen sitä "vedenpaisumukseksi".

Maan kamara, rannat ja vuoret hävisivät näköpiiristä niin, että vesi näytti nousevan 15 kyynärää vuorten yli. Kyynärä on n. ½ m. Kun ei ollut kirjakielellisiä käännössanoja, kirjoitettiin vähemmän ymmärrettävässä muodossa ihmisten sanoneen: "Kaikki ne, joiden sieraimissa oli elämän henkäys, kaikki ne, jotka olivat kuivalla maalla kuolivat!" Rannalla olijat kaikkosivat näköpiiristä, eivät he kuolleet. Koko Asrakin seikkailu PSARIssa.


<=== Takaisin ===>

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen