JOULU

Joulu ja muu kristillinen juhlajärjestelmä perustuu suurelta osin pakanuuteen. Keisari Marcus Aurelius (v. 161-180 jKr.) käski määräyksellään voittamattomalle auringolle omistettua Sol Invicti-juhlaa vietettäväksi 24.-25.12., jolloin Saturnalia-juhlasta tuli voittamattoman auringon juhla. Jeesuksen syntymäpäiväksi on arveltu juutalaisten suurta sovituspäivää 10. tisrikuuta (syysk. loppu) ja lehtimajan juhlaa 15.-21. tisrikuuta (lokak. alku).

Joulukuun 25. päivä oli Roomassa moninkertainen juhlapäivä. Se oli talvipäivänseisauksen, auringonjumalan, Mithra-jumalan, Tammuksen ja keisarin syntymäpäivä riippumatta siitä, milloin hän oli syntynyt. Konstantinus määräsi kristityt vietämään juhlaansa 25.12. ja teki Tammuksen juhlasta Kristuksen syntymäjuhlan. Paavi Julius I kehotti v. 350 jKr. kristittyjä juhlimaan Jeesuksen syntymää samoina päivinä kuin roomalaiset juhlivat omia juhliaan. Uskottiin, että kuollessaan keisari nousee taivaaseen ja tulee yhdeksi auringonjumalan kanssa. Hänen seuraajansa on silloin lihaksi tullut Jumalan Poika. Keisarin ollessa auringon poika, vietetään hänen syntymäpäiväänsä aina yhdessä Mithras Sol Invictuksen syntymäpäivän kanssa. Joulu virallistettiin v. 354.

Tammukselle pystytetty joulupuu jäi juhlaan, jonka roikkuvat pyöreät pallot kuvasivat aurinkoa sekä Saturnaliajuhlan sikauhri eli joulukinkku. Roomalaiset tekivät makkaroita sianlihasta ja käyttivät makkaraa kulttirituaaleissa. Konstantinus Suuren käännyttyä kristityksi, kiellettiin makkarat. Hänen seuraajansakin jatkoi kieltoa vastoin kaikkea tervettä järkeä. Lopulta makkaran syömiskielto piti kumota, kun kansa ei totellut kieltoa.

Mithralaiset kutsuvat toisiaan veljiksi ja pappejaan isiksi. He uskovat, että maanpäällinen elämä on taistelua taivaan ja helvetin voimien välillä. Härän verellä ja vedellä tehtävä kaste ja Mithran sakramentti yhdistävät uskovat Legioonaksi joka taistelee Mithran kera pimeyden voimia vastaan. Mithralaiset pyhittävät sunnuntain sekä joka kuun 16. päivän. Silloin veljet rukoilevat Mithraa 4 kertaa päivässä neljään eri ilmansuuntaan, auringon aseman mukaan. Uskovaisten kokouspaikat, mithraeumit ovat luolamaisia ja ne on rakennettu maan alle kuvaamaan Mithran syntymää, kuoleman ja uudelleensyntymän paikkaa.

Mithraeumit ovat täynnä astrologisia maalauksia, ikoneita ja koristeita. Symboleista tärkeimpiä ovat Härän, Pienen Koiran, Hydran, Korpin ja Skorpionin tähtikuviot. Linnunrata on tie, jota pitkin sielut nousevat taivaaseen kiintotähtien kautta. Vahva symboliikka yhdessä messussa käytettyjen suitsukkeiden ja kuorolaulun kanssa virittävät mystiseen tunnelmaan. Herran pyhällä ehtoollisella veljet nauttivat "Härän veren ja ruumiin" eli viiniä ja lihaa, mikä valmistaa heidät ikuiseen elämään.

Lahjojen antaminen jouluna on inhimillinen teko, jonka Galilean alueen Beetlehemissä syntynyt Jeshua (ben Ruuben) aloitti. Roomalaissotilaiden viettäessä aurinkojumalansa juhlaa, heillä oli 2 päivää vapaata joulun aikaan. Sotilaat varastivat ruokaa. Juutalaiset valittivat sotilaiden toimista jopa Rooman keisarille. Jeshua kutsui nasaretilaisjoukon koolle ja kertoi, että linnakkeet ovat tyhjillään, joten varastetaan ruoka takaisin. Miehet ottivat vuotia, papyrus- ja pergamenttikääreitä, joiden sisään piilottivat leipää, kalaa ja lihaa. Jeshua kierteli miesten kanssa lahjoittaen nälkäisille ruokia joulun aikaan 24.-25.12. Jeshua sanoi: "Tämä on lahja! Sitä ei tarvitse antaa pois tai maksaa takaisin." Pienemmille lapsille annettiin myös leluja, joita otettiin rikkailta roomalaisilta. Lelujen jakajat kulkivat ensin talosta taloon, jonka jälkeen ruuanjakajat seurasivat heitä.

Jouluna saatiin lahjoja, mutta eivät lapset tienneet, että se oli joulu tai että päiviä vietettäisiin tulevaisuudessa suurena juhlana ja Jeesus-lapsen syntymäjuhlana. Miehet sujauttivat ruokakäärönsä havupuiden alle viileään ja varjoisaan paikkaan vinkaten hakemaan paketit salaa. Näin tehtiin useana vuonna peräkkäin ja varsinkin vainojen aikaan pelastettiin ihmisiä nälkäkuolemalta. Talvikuukausina Israelissa päivälämpötila on 10 asteen tietämillä. Kesällä yöt ovat aina viileät.

(Artikkeli lisätty 30.11.2010)

Palaa takaisin

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen