NERO JA MAANJÄRISTYS

Historioitsijat ovat kirjoittaneet muistiin tietoja maanjäristyksistä ensimmäisellä vuosisadalla. Tacitus kirjoittaa Apameassa Syyriassa tapahtuneesta järistyksestä vuonna 53. Seneca mainitsi teksteissään vuonna 58: "Kuinka usein onkaan Aasian ja Kreikan Achaean kaupungeissa tapahtunut äkillinen kuolemaan johtanut sokki! Näitä monissa kaupungeissa on nähty ja Syyriassa,ja kuinka monta Makedoniassa! Kuinka usein Kyprokseen rakennusten rakentaminen on mennyt hukkaan tämän onnettomuuden takia! Kuinka usein Paphos joutunut perikatoon!  Maanjäristyksestä tulleet uutiset ovat usein tuoneet meille tietoja järistyksessä kokonaan kerralla tuhoutuneista kokonaisista kaupungeista. "

Ennen Jerusalemin suuren temppelin tuhoa vuonna 70 oli maanjäristyksiä Kreetalla vuonna 46 tai 47, Smyrnassa, Miletosissa, Samoksen saarella, Laodikeassa Fryygiassa vuonna 60, Hierapolisissa, Colosseassa, Campaniassa Pompeijin maanjäristys, jossa Pompeijin kaupunki oli pahoin vaurioitunut maanjäristyksessä, joka tapahtui 5. päivä helmikuuta vuonna 63. Lisäksi maanjäristyksiä on ollut Juudeassa ja Roomassa. Jeesus Kristuksen ristiinnaulitsemisen yhteydessä Roomassa tapahtunut maanjäristys on dokumentoitu nuoren Neron miehisyyden merkiksi toogaan pukeutumisen aikaan vuonna 52 jaa., kun Nero täytti 13 vuotta. Nero (s. 15.12.37-k. 9.6.68 jKr.) oli Rooman keisari, joka hallitsi 13.10.54-9.6.68. Keisari Neron isä oli  Gnaeus Domitius Ahenobarbus (konsulina v. 32) ja äiti Agrippina nuorempi.

Antiikin historioitsija Plinius vanhempi kuvailee vuonna 77 suurta maanjäristystä, joka tuhosi suuren osan Turkin aluetta Vähä-Aasiassa vuonna 17. Maanjäristys oli niin tuhoisa, että Rooman keisari keskeytetti tuon tuhoutuneen alueen veronkannon viideksi vuodeksi, jotta kansalaiset voisivat korjata maanjäristyksen tuhoja.  Plinius kirjoitti järistyksen olleen suurin maanjäristys, mitä ihmiset muistivat. Kaksi pientä maanjäristystä tapahtui vuonna 33 ja 48, jotka molemmat tekivät pientä vahinkoa Jerusalemin temppelille. Tosin vuoden 33 Jerusalemin maanjäristyksestä ei ole mainintaa missään muualla kuin Raamatussa Matteuksen evankeliumissa kohdassa 27:51-54.

51 Sillä hetkellä temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti. Maa vavahteli, kalliot halkeilivat,
52 haudat aukenivat, ja monien poisnukkuneiden pyhien ruumiit nousivat ylös.
53 He lähtivät haudoistaan, ja Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen he tulivat pyhään kaupunkiin ja näyttäytyivät siellä monille.
54 Kun sadanpäällikkö ja miehet, jotka hänen kanssaan vartioivat Jeesusta, näkivät maan vavahtelun ja kaiken, mitä tapahtui, he pelästyivät suunniltaan ja sanoivat: "Tämä oli todella Jumalan Poika!"

Raamattu kertoo useista eri maanjäristyksestä eri aikakausina, mutta Qumranin maanjäristyksestä Raamattu vaikenee. Tiedemiehet ovat tutkineet Kuolleenmeren sedimenttikerroksia, joiden mukaan vuonna 31 eaa. Qumranissa on ollut iso maanjäristys, joka vaurioitti pahoin luostariyhteisön rakennuksia ja kallioon hakattuja portaita ja kylpyaltaita, joita käytettiin parannettaessa sairaita ja rituaalinomaisiin puhdistautumisiin. Maanjäristyksiä on ollut usein Jerikon ja Jordanvirran vajoamassa. Josephus kirjoitti Qumranin alueen maanjäristyksen aiheuttaneen 30 000 miehen kuoleman ja vain 9 miehen jääneen eloon.  

Masadan linnoituksen läheltä Wadi Ze'elimin yläpuolelta paljastuneessa sedimenttinäytteessä voidaan nähdä sama maanjäristyksen jättämä kerrostuma kuin Qumranin näytteissä vuodelta 31 eaa. Näytteistä erottuu myös 65 vuotta myöhemmin tapahtunut noin 5,5 Richterin asteikon maanjäristys Kuolleenmeren vajoamassa, joka osuu noin vuodelle 33. Maanjäristys on tuntunut hyvin heikkona myös ehkä Jerusalemissa, muttei ole aiheuttanut siellä kuin pieniä vaurioita.

(Artikkeli lisätty 2.7.2011)

Palaa takaisin

Copyright © 2008-2012, Sirpa Montonen